Σε δύο από τα πλέον καίρια στοιχήματα μίας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αυτό της προσέλκυσης επενδύσεων και αυτό της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, στάθηκε σε μέγιστο βαθμό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιάνοντας το νήμα από τη χθεσινή ομιλία του, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όταν και  τοποθέτησε σε θέση πρωταγωνιστική της στρατηγικής του τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση που θα δομήσει θα είναι απολύτως συντονισμένη και αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. “Δεν πρόκειται να ανεχθώ απόκλιση από αυτόν τον στόχο”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, που άφησε σαφείς αιχμές κατά του οικοσυστήματος των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων όσον αφορά στην όψιμη όπως χαρακτηρίζεται από την οδό Πειραιώς μετάλλαξη προς το επιχειρείν (δεν είμαι αυτός που τη μία ημέρα θα φοράει το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή, σχολίασε δηκτικά) έδειξε προς την οδό της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ως το μέσο εκείνο που θα ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης, θέτοντας ανάχωμα στην υπερφορολόγηση των πολιτών.

“Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο αλλαγών όχι γιατί μας τις επιβάλλουν οι άλλοι. Προέβαλα μια τολμηρή ατζέντα αλλαγών, η οποία δείχνει πώς αντιλαμβάνομαι τη μετάβαση σε μία χώρα που θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Αυτό είναι το σχέδιό μου. Το οποίο βοηθάει τη χώρα στο να ανακτήσει βαθμούς αξιοπιστίας ως προς τις σχέσεις με τους πιστωτές οι οποίοι επέμεναν στα υψηλά πλεονάσματα γιατί δεν είχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιστρέψει στις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος. Διότι αυτό κάνει αυτή η κυβέρνηση όπου μπορεί και όπως μπορεί. Έρχεται και επαναλαμβάνει τις χειρότερες πρακτικές της αντιπολίτευσης. Για αυτό και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα. Εμείς όποιο δημοσιονομικό χώρο έχουμε θα τον χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε φόρους”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ το έχουν υπογράψει οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος.

Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν, αν μη τι άλλο εμφατικά, σχετικά με τις στοχεύσεις του.

“Η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι απολύτως συντονισμένη και αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν πρόκειται να ανεχθώ απόκλιση από αυτόν τον στόχο”, τόνισε, υπενθυμίζοντας τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις  στο 20%. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ώστε να εξασφαλιστεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τουλάχιστον πέντε έτη.

“Δεν είμαι αυτός που τη μία μέρα θα φοράει το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή”, σημείωσε, σε τόνο δηκτικό, αποδομώντας σημείο προς σημείο τη… μετάλλαξη του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Τσίπρα.

Φέρνοντας στο προσκήνιο τη μείωση των φόρων και των εισφορών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και δε θα υποσχεθεί νομιμοποιήσεις, κράτησε ως καίριο χαρακτηριστικό αυτό της αξιοπιστίας της δικής του κυβέρνησης (έναντι της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα) ενώ έστρεψε την κριτική του και προς τους εταίρους της Ελλάδας, λέγοντας πως οι ίδιοι αποδέχθηκαν την πολιτική της φορολογικής καταιγίδας, την οποία εφαρμόζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διεμήνυσε πως τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα εκπλήξουν ευχάριστα τους πολίτες, έστειλε νέα σαφή μηνύματα στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, με αφορμή την υπόθεση Τραγάκη, ενώ τόνισε πως σταθερός στόχος του είναι η ανανέωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η δημιουργία μίας κυβέρνησης των καλύτερων. “Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω μεγάλο άνοιγμα στην Κοινωνία. Θα ψάξω για ανθρώπους έντιμους. Στην επόμενη Κυβέρνηση θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ. Όπως είπα ήδη είναι ένα κόμμα που προσβλέπει να σπάσει διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και να ανοιχτεί σε συμπολίτες μας που δεν την έχουν ψηφίσει στο παρελθόν. Το να παρουσιάζεται η ΝΔ ως μια ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εστιάζοντας στον εξορθολογισμό του Δημοσίου Τομέα είπε πως δεν έχει καμία πρόθεση να κατακρεουργήσει το Δημόσιο και πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις Δ.Υ.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως στις επόμενες εκλογές εάν η Ν.Δ εξασφαλίσει αυτοδυναμία, πάλι θα επιχειρήσει να διεκδικήσει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εκτός “κάδρου” δυνατότητας συνεννόησης πάντως, άφησε τόσο την Κουμουνδούρου, όσο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Ισχυρά ήταν και τα μηνύματα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και προς το εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι όποιος ανακοινώνει από μόνος του ότι έχει λάβει το χρίσμα του υποψηφίου βουλευτή (παρακάμπτοντας τον ίδιο και τα Όργανα του κόμματος) θα…έχει την τύχη του υιού Τραγάκη. Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν πιστεύει στη θεσμοθέτηση ηλικιακών ορίων για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

“Ήμουν πολύ προσεκτικός σε αυτά που είπα. Επιμένω στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ως προϋπόθεση για να μιλήσουμε με τους πιστωτές για τα πλεονάσματα. Τα πρώτα μέτρα που έχω εξαγγείλει (μείωση φόρων και μείωση ΕΝΦΙΑ) είναι κοστολογημένα και εξισορροπούνται από αντίστοιχες περικοπές δαπανών. Τα υπόλοιπα μέτρα χωρούν μέσα στο δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσουμε. Η ανάπτυξη που μπορούμε να πετύχουμε μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα. Η ελληνική οικονομία ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης είναι πολύ συμπιεσμένη”, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο. “Η κοινωνική αλληλεγγύη ξεκινά από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, να δώσουν στους αδύναμους δουλειές και όχι επιδόματα που κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που ψήφισε μείωση του αφορολόγητου και περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Η Γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του Τσίπρα”, ανέφερε και αναρωτήθηκε για ποια καθαρή έξοδο μιλάμε όταν ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα για το 2019 και το 2020.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέμεινε σταθερός στην εκπεφρασμένη θέση του για την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιδιώκοντας τις μεγαλύτερες συναινέσεις εντός της Βουλής, ενώ ανακοίνωσε πως θα φέρει στο προσκήνιο την πρόταση για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές. Επίσης, πραγματοποίησε και πάλι άνοιγμα σε άπαντες τους πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ σχολίασε, με νόημα, πως… μπορεί να κοιτάζει με άνεση και δεξιά και αριστερά.

Αναδεικνύοντας τη διαφορά οπτικής ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στην Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη διαχωριστική γραμμή του τρόπου με τον οποίο πολιτεύονται τα δύο κόμματα. “Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση της καμένης γης. Κάνουμε σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Εγώ καλώ τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα. Εμείς δεν είμαστε απέναντι στη λογική του διαλόγου. Το δίλημμα είναι μπροστά ή πίσω και το κάλεσμα που κάνουμε σπάει τα όρια της κεντροδεξιάς παράταξης. Έχουμε ψηφίσει στη Βουλή μεταρρυθμίσεις που θεωρώ ότι είναι σωστές. Όπου διαφωνούμε όμως θα είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση καταθέτοντας τη δική μας πρόταση. Στις επόμενες εκλογές θα μας ψηφίσουν και πολίτες που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν Ν.Δ γιατί θα έχουν δει τη μεγάλη εικόνα: Ποιος μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά”, ανέφερε.

Όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως δε θα είμαστε ανταγωνιστικοί, εάν δε συνεργαστούμε, δε μεγαλώσουμε, αν δεν τονώσουμε τα συνεταιριστικά σχήματα που θα διέπονται από αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια.

Ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε τις ιδιωτικές επενδύσεις ως τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, έδειξε πως το γήπεδο του επιχειρείν είναι αποκλειστικό γήπεδο της παράταξής του και όχι του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Τσίπρα (δε θέλουν και δεν μπορούν να ασκήσουν μία τέτοια πολιτική, ανέφερε) τόνισε πως στη χθεσινή του παρέμβαση στη ΔΕΘ δεν εστίασε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, διότι όχι μόνο οι πολίτες γνωρίζουν σε ποιον βαθμό εξαπατήθηκαν από αυτόν, αλλά και διότι ο ίδιος θέλει να έχει στραμμένο το βλέμμα στο αύριο και να μιλάει για το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας. “Θέλω να κοιτάζω μπροστά”, ήταν η αιχμή των λόγων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που σημείωσε πως ένας από τους πρώτους στόχους του θα είναι η αναβάθμιση της Παιδείας. Τόσο μέσα από την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, όσο και από την αλλαγή ταχύτητας στη δημόσια Πανεπιστήμια.

Ο κ. Μητσοτάκης, που έμεινε σταθερός στο αίτημα αποπομπής του κ. Κουρουμπλή από το υπουργείο Ναυτιλίας, μίλησε και για τις Σκουριές. “Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση. Τη συμβατότητα μιας επένδυσης με τους περιβαλλοντικούς όρους την κρίνει η δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Μην λογαριάζοντας τους 2.500 ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους”, είπε και τόνισε πως δεν πείθεται από την επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, ερωτηθείς για τον κ. Σαββίδη, πως δεν έχει πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όσο ο επιχειρηματίας περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση. “Έχω πρόβλημα όταν ο επιχειρηματίας αγοράζει μέσα ενημέρωσης για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Δεν ήμουν εγώ εκείνος που πολιτικοποίησε αυτή την αντιπαράθεση.  Κανείς επιχειρηματίας όμως δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απολαμβάνει κάποιας προστασίας. Δεν θέλουμε τέτοια επιχειρηματική δράση”, σχολίασε.

Το βλέμμα του, δε, εστίασε και στη νέα γενιά, αλλά και στους ανθρώπους που φεύγουν στο εξωτερικό.

“Μιλώ συχνά με νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε στη χώρα μια καλύτερη προοπτική. Φιλοδοξία μου είναι να αλλάξω συνολικά την εικόνα της χώρας. Αριστεία δεν είναι να παίρνεις 20 στο σχολείο. Η αριστεία είναι στάση ζωής. Μια συνεχής προσπάθεια για βελτίωση. Οι αξίες που πρέπει να επανακτήσουμε ως κοινωνία είναι οι αξίες που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία”, ανέφερε.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Ν.Δ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, είπε για: 

Πρώτα βήματα για νέες επενδύσεις

Τονίζω, ανέφερε μεταξύ άλλων απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Capital.gr, την σημασία της απλοποίησης του επενδυτικού περιβάλλοντος. Ένας υπουργός, μια κεντρική αρχή να εκδίδει την άδεια όταν κωλυσιεργεί μια άλλη δημόσια υπηρεσία.

Ο κόσμος της ιδιωτικής οικονομίας δεν μας είναι ξένος. Καμία σοβαρή χώρα δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτο τον ορυκτό της πλούτο.

Πλεονάσματα

Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο αλλαγών όχι γιατί μας τις επιβάλουν οι άλλοι. Προέβαλα μια τολμηρή ατζέντα αλλαγών, η οποία δείχνει πως αντιλαμβάνομαι τη μετάβαση σε μία χώρα που θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

Αυτό είναι το σχέδιό μου. Το οποίο βοηθάει τη χώρα στο να ανακτήσει βαθμούς αξιοπιστίας ως προς τις σχέσεις με τους πιστωτές οι οποίοι επέμεναν στα υψηλά πλεονάσματα γιατί δεν είχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιστρέψει στις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος.

Διότι αυτό κάνει αυτή η κυβέρνηση όπου μπορεί και όπως μπορεί. Έρχεται και επαναλαμβάνει τις χειρότερες πρακτικές της αντιπολίτευσης. Γι΄ αυτό και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα.

Όποιο δημοσιονομικό χώρο έχουμε θα τον χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε φόρους. Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, το έχουν υπογράψει οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος.

Μείωση φόρων -εισφορών

Αυτά που έχω ανακοινώσει και που ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμασε τέταρτο μνημόνιο είναι μια ρήτρα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης. Μια σύνδεση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν με μια μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε γρηγορότερα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορώ να δεχτώ την φορολογική εξόντωση των Ελλήνων.

Τέταρτο μνημόνιο

Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, έχει την υπογραφή των κκ Τσίπρα-Καμμένου- γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα για το 2019- 2020. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022.
Θα αντιπροτείνω στους εταίρους ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Θα τους πείσουμε ότι έχουμε σωστή στρατηγική.  Η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας περνάει μέσα από τις αλλαγές που περιέγραψα.

Δημόσιο – Κόστος μέτρων 

Ήμουν πολύ προσεκτικός σε αυτά που είπα. Επιμένω στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ως προϋπόθεση για να μιλήσουμε με τους πιστωτές για τα πλεονάσματα.

Τα πρώτα μέτρα που έχω εξαγγείλει (μείωση φόρων και μείωση ΕΝΦΙΑ) είναι κοστολογημένα και εξισορροπούνται από αντίστοιχες περικοπές δαπανών. Τα υπόλοιπα μέτρα χωρούν μέσα στο δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσουμε. Η ανάπτυξη που μπορούμε να πετύχουμε μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα. Η ελληνική οικονομία ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης είναι πολύ συμπιεσμένη.

Δεν έχω πρόθεση να κατακρεουργήσω κανένα Δημόσιο. Έχω πει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο. Θέλω να περάσω περισσότερες δραστηριότητες του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε η χώρα που χρησιμοποιούμε τις συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα το λιγότερο.

Η μείωση του αφορολόγητου δεν μπορεί να αλλάξει μπορεί όμως να συνοδεύεται από έναν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 9% και όχι 22% που είναι σήμερα  και θέλω αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία

Έχω μιλήσει για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας εισοδήματος, αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν τον εξωδικαστικό καθώς και για τη δεύτερη ευκαιρία στις  επιχειρήσεις. Έχουμε προτάσεις εφικτές που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις.

Δεν είμαστε οπαδοί κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας: υπάρχει η καλή και η κακή. Οι τράπεζες για παράδειγμα δεν μπορούν να δεχθούν κουρέματα δανείων επιχειρήσεων που υπάρχει υποψία ότι οι μέτοχοί τους έχουν παρκάρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Δεύτερη ευκαιρία μόνο σε όσους την αξίζουν.

Θέλουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας στο επιχειρείν. Μια νέα επιχείρηση για παράδειγμα δεν μπορεί να αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της σε νταλαβέρι με το δημόσιο. Εκεί θα δώσουμε μεγάλη έμφαση.

Κοινωνική αλληλεγγύη

Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο. Η κοινωνική αλληλεγγύη ξεκινά από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, να δώσουν στους αδύναμους δουλειές και όχι επιδόματα που κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που ψήφισε μείωση του αφορολόγητου και περεταίρω περικοπή των συντάξεων. Η Γενιά των 360 ευρώ έχει την σφραγίδα του Τσίπρα.

Καθαρή έξοδο στις αγορές

Για ποια καθαρή έξοδο μιλάμε όταν ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα για το 2019- 2020; Θεωρώ ότι αυτή συζήτηση είναι ως έναν βαθμό παραπλανητική. Θυμίσω ότι θα είχε συμβεί το 2015 αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε το α’ εξάμηνο του 2015.

Εκλογές

Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν επενδύσεις και θα κανονικοποιηθεί η ζωή στη χώρα. Οι πολίτες γνωρίζουν το αποτύπωμα της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου. Θα πείσουμε τους Έλληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση.

Πρόεδρο Δημοκρατίας- Εκλογικό σύστημα

Πάγια απόψή μου είναι η ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της βουλής. Το 2020 πιστεύω ότι θα υπάρχει πλειοψηφία για τον ΠτΔ. Θα προτείνουμε ένα καινοτόμο και νέο εκλογικό σύστημα.

Αυτοδυναμία- Συνεργασίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει χάσει τη μισή του εκλογική δύναμη. Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο μετά τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και ποια θα είναι το κόμματα που θα συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές

Η ΝΔ διεκδικεί το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Και αν είναι αυτοδύναμη πάλι θα επιχειρήσει να διεκδικήσει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θα μπορούσα να προτείνω μια ατζέντα ευρύτερης συνεννόησης και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τα υπόλοιπα κόμματα όποια και αν είναι αυτά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται όμως στα κόμματα που θα θέλω να συνεννοηθώ την επόμενη μέρα.

Καμία περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.

Εθνική συνεννόηση

Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση της καμμένης γης. Κάνουμε σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Εγώ καλώ τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα.

Εμείς δεν είμαστε απέναντι στη λογική του διαλόγου. Το δίλημμα είναι μπροστά ή πίσω και το κάλεσμα που κάνουμε σπάει τα όρια της κεντροδεξιάς παράταξης.

Έχουμε ψηφίσει στη Βουλή μεταρρυθμίσεις που θεωρώ ότι είναι σωστές. Όπου διαφωνούμε όμως θα είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση καταθέτοντας τη δική μας πρόταση.

Στις επόμενες εκλογές θα μας ψηφίσουν και πολίτες που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν Ν.Δ γιατί θα έχουν δει τη μεγάλη εικόνα: Ποιος μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά.

Πρωτογενή τομέα- Αγρότες

Δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί στον πρωτογενή τομέα αν δεν συνεργαστούμε, δεν μεγαλώσουμε, αν δεν τονώσουμε τα συνεταιριστικά σχήματα που θα διέπονται από αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια. Πρέπει να τα προωθήσουμε με κάθε τρόπο. Και φορολογικά.

Δεν γίνεται στην Κρήτη να έχουμε τριψήφιο αριθμό ελαιοτριβείων με μικρές μονάδες που θα ψαχνουν να βρουν τον ρόλο τους.

Είμαστε πολύ πίσω στην αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ. Οι αγρότες μας δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι. Αυτή είναι η αλήθεια. Έχουμε πολλά να κάνουμε στον πρωτογενή τομέα, έχουμε πολλές επιτυχημένες ιστορίες. Είναι εξαιρέσεις. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να γίνουν κανόνας. Σπαταλήσαμε 30 χρόνια . έχουμε τελευταία ευκαιρία να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Πρέπει και στους αγρότες να μιλήσουμε μια διαφορετική γλώσσα, να καταλάβουμε που είναι το πραγματικό πρόβλημα. Κι εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε στο κόστος παραγωγής.

ΔΑΠ- Πανεπιστήμια

Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων. Δεν είναι η δουλεια τους να συμμετέχουν στη Διοίκηση του πανεπιστημίου. Έτσι γεννήθηκαν οι σχέσεις εξάρτησης. Αυτά τα αφήνουμε πίσω. Η ΔΑΠ δεν έχει ρόλο να συμμρετέχει στις φοιτητικές εκλογές.

Δεν θέλω να ξαναδω αφίσσα της ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια

Ως προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πρέπει επιτέλους να αλλάξει το άρθρο 16 του συντάγματος και να επιτρέπονται ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οτιδήποτε άλλο είναι στρουθοκαμηλισμός.

Η έμφασή μου εξακολουθεί βέβαια να δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο και οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου θα αλλάξουν άμεσα.

Πετρελαιοκηλίδα

Η αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας ήταν ανεπαρκέστατη. Ο EMSA αποκάλυψε ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια 4 μέρες μετά το ναυάγιο.

Γιατί χρειάστηκαν 4 μέρες, 5 μέρες για να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό μέσο; Το ελληνικό κράτος πάσχει από το γεγονός ότι πολύ συχνά δεν υπάρχουν διαδικασίες ή όπου υπάρχουν δεν τηρούνται. Τα μπρος πίσω του κ. Κουρουμπλή, τα “παραιτούμαι – δεν παραιτούμαι”,  δεν είναι σοβαρά.

Ας αναλάβει κάποιος την ευθύνη για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία θα έχει και οικονομικές προεκτάσεις.

Σκουριές

Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση. Τη συμβατότητα μιας επένδυσης με τους περιβαλλοντικούς όρους την κρίνει η δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί.

Η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Μην λογαριάζοντας τους 2.500 ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Μου έκανε εντύπωση ότι ο κ. Σταθάκης μετά την φασαρία που έγινε, έσπευσε να υπογράψει τις 3 άδειες για την Ολυμπιάδα. Γιατί δεν το έκανε πιο νωρίς;

Εμείς τέτοια πράγματα δεν θα τα κάνουμε. Αν διαφωνούμε με μια επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται ποτέ να παίξουμε με τις δουλειές απλών ανθρώπων και να τους βάλουμε στο ζύγι της κομματικής αντιπαράθεσης.

Δεν πείθομαι από την επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού.

Ν.Δ

Από την πρώτη μέρα υλοποιώ αλλαγές ανανέωσης στο κόμμα. Και σε ιδέες και σε προτάσεις και σε πρόσωπα.

Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Θα ήθεα να είχαμε προχωρήσει πιο τολμηρά στην ανανέωση προσώπων. Όμως υπάρχει τεράστια καχυποψία στην Πολιτική ιδιαίτερα από άξιους ανθρώπους.

Αυτοί που πρέπει να πειστούν, που έχουν κι άλλη καριέρα, αυτούς πρέπει να πείσουμε. Θα δείτε νέα πρόσωπα αλλά για να τα δούμε θα πρέπει κι εσείς, οι δημοσιογράφοι, να τα καλείτε.

Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω μεγάλο άνοιγμα στην Κοινωνία. Θα ψάξω για ανθρώπους έντιμους. Στην επόμενη Κυβέρνηση θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ. Όπως είπα ήδη είναι ένα κόμμα που προσβλέπει να σπάσει διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και να ανοιχτεί σε συμπολίτες μας που δεν την έχουν ψηφίσει στο παρελθόν. Το να παρουσιάζεται η ΝΔ ως μια ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο.

Άδωνι Γεωργιάδη

Ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι εκφράζει ακραίες θέσεις. Έχει το δικό του τρόπο να εκφράζεται. Μπορεί να έχει πει μια κουβέντα παραπάνω. Σε όλους έχει συμβεί αυτό. Δεν συμφωνώ όμως ότι οι απόψεις του είναι ακραίες. Ας μην περιοριζόμαστε  σε υφολογικές αξιολογήσεις των στελεχών μας

Αλέξη Τσίπρα

Θέλω να μιλήσω για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Οι πολίτες γνωρίζουν το αποτύπωμα της κυβέρνησης. Δεν περιμένουν απο εμένα να τους πω αυτά τα οποία αισθάνονται. Ξέρουν σε ποιο βαθμό εξαπατήθηκαν.

Αυτό που περιμένουν από εμένα είναι να τους πω ότι έχω σχέδιο, έχω ομάδα.

Υπόθεση Καμμένου

Έχουμε κατ’ ομολογία του ίδιου του κ. Καμμένου συνομιλίες με ένα άνθρωπο που είναι καταδικασμένος για εμπόριο ναρκωτικών.

Πρέπει να εξηγήσει ο κ. Καμμένος  γιατί συνομιλούσε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Πρέπει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε.

Υπάρχει κι ένας λιμενικός υπάλληλος που εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση αλλά δεν έχει κινηθεί κάποια δικαστική διαδικασία. Υπομονή λίγες μέρες για να ακούσουμε τις απαντήσεις.
Μονοπώλιο ΟΠΑΠ 

Μέρος του μονοπωλίου που αφορά τον ηλεκτρονικό τζόγο λήγει το 2020. Η δική μας προσέγγιση είναι ξεκάθαρη: θέλουμε ανταγωνισμό, στο ζήτημα όμως των παιγνίων θέλουμε ένα αυστηρό πλαίσιο που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Θέλουμε ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, που θα προστατεύει τους παίκτες, θέλουμε όμως να περιορίσουμε τον παράνομο τζόγο.

ΠΑΟΚ και Σαββίδη

Σε σχέση με τη χθεσινή μου αναφορά για την ευρωπαική πορεία του ΠΑΟΚ,  έκανα λάθος. Και ζητώ συγγνώμη. Είχα μείνει στο πρώτο παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει.

Είναι καλό να έχουμε ένα καθαρό  και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όσο ο επιχειρηματίας περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση. Έχω πρόβλημα όταν ο επιχειρηματίας αγοράζει μέσα ενημέρωσης για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Δεν ήμουν εγώ εκείνος που πολιτικοποίησε αυτή την αντιπαράθεση.

Κανείς επιχειρηματίας όμως δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απολαμβάνει κάποιας προστασίας. Δεν θέλουμε τέτοια επιχειρηματική δράση.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με τον ΠΑΟΚ ούτε με καμία άλλη ομάδα. Πάνω απ΄ όλα είμαι φίλαθλος. Ευχή μου είναι να έχουμε ένα καθαρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Νέοι και brain drain 

Μιλώ συχνά με νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε στη χώρα μια καλύτερη προοπτική. Φιλοδοξία μου είναι να αλλάξω συνολικά την εικόνα της χώρας.

Αριστεία δεν είναι να παίρνεις 20 στο σχολείο. Η αριστεία είναι στάση ζωής. Μια συνεχής προσπάθεια για βελτίωση. Οι αξίες που πρέπει να επανακτήσουμε ως κοινωνία είναι οι αξίες που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Κινητοποιήσεις- Συνδικαλισμός

Δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξω ακραίες αντιδράσεις όσο και να διαφωνώ με την κυβερνητική πολιτική. Δεν υποκινούμε τέτοιες κινήσεις.

Οι Πολίτες είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι. Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζω είναι να τους πείσω ότι τα πράγματα δεν είναι νομοτελειακά αλλά μπορούν να γίνουν και αλλιώς.

Η Ν.Δ δεν προτίθεται να εμπλακεί σε εκλογές επαγγελματικών συλλόγων

Κύπρο

Η Κύπρος μείωσε τις δημόσιες δαπάνες. Το βασικό μάθημα που παίρνω από την Κύπρο είναι ότι η προσαρμογή πρέπει να γίνει από το σκέλος των δαπανών και όχι από τους φόρους.

Τις στιγμές της κρίσης κατάφερε να διαμορφώσει μια συναίνεση για τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν και την οδήγησαν εκτός κρίσης. Τότε που εμείς ψάχναμε για συναίνεση κάποιοι υπόσχονταν ότι θα σχίσουν τα μνημόνια και επένδυσαν σε έναν έντονο λαϊκισμό. Έχουμε πολλά μαθήματα να πάρουμε από την Κύπρο.

*Διαβάστε ακόμα:

– Μητσοτάκης: Όχι στην φορολογική εξόντωση- Θα πείσω για χαμηλότερα πλεονάσματα

– Κ. Μητσοτάκης: Με αυτά τα βήματα θα οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη

 

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

July 2018
Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
June 25, 2018 June 26, 2018 June 27, 2018 June 28, 2018 June 29, 2018 June 30, 2018 July 1, 2018
July 2, 2018 July 3, 2018 July 4, 2018 July 5, 2018 July 6, 2018 July 7, 2018 July 8, 2018
July 9, 2018 July 10, 2018 July 11, 2018 July 12, 2018 July 13, 2018 July 14, 2018 July 15, 2018
July 16, 2018 July 17, 2018 July 18, 2018 July 19, 2018 July 20, 2018 July 21, 2018 July 22, 2018
July 23, 2018 July 24, 2018 July 25, 2018 July 26, 2018 July 27, 2018 July 28, 2018 July 29, 2018
July 30, 2018 July 31, 2018 August 1, 2018 August 2, 2018 August 3, 2018 August 4, 2018 August 5, 2018
Hephiklis Publications Ltd
Hephiklis Report en
Hephiklis Report es
Hephiklis Act
Ekfrasis Translations and Consulting SRL
Bucharest
Land Doors
London
Black Cross Designs.
Key Advice Consulting