Της Νίκης Ζορμπά

Σε μια εφ’ όλης της ύλης ανταλλαγή “καρφιών” επιδόθηκαν κατά τις κοινές δηλώσεις τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τα περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, λέγοντας ότι υπεγράφη από 11 χώρες και ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο αλλά και για μειονοτικά θέματα, ζητώντας μετ’ επιτάσεως ο αρχιμουφτής να είναι αιρετός και όχι διορισμένος. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε τη Συνθήκη είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν “εποφθαλμιούμε εδάφη καμίας χώρας”.

 

Επ’ αυτού ήταν δηκτική η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τόνισε “αν κατάλαβα καλά ο κ. Ερντογάν δεν ζητάει αναθεώρηση της Συνθήκης γιατί τότε θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε και την Ιαπωνία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν”. Απ’ ό,τι κατάλαβα μάλιστα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στον ίδιο τόνο, δεν τίθεται κανένα θέμα για την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. Και τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Απαντώντας ωστόσο για το θέμα της Θράκης είπε ότι η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τους μουσουλμάνους της Θράκης και για όλες τις μειονότητες και ότι τόσο η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη όσο και η ελληνική στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης και όχι απώθησης των δυο λαών.

Καθόσον ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα θρησκευτικών ελευθεριών, εμφανίζοντας μάλιστα την Τουρκία κάτι σαν πρότυπο για την άσκησή τους, ο Αλέξη Τσίπρας “κάρφωσε” τον Τούρκο πρόεδρο ότι το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι κατ΄ αρχήν ζήτημα απόλυτου σεβασμού γιατί εμείς στην Ελλάδα δεν διανοηθήκαμε να τελέσουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε τζαμί όπως συνέβη αντίστροφα στην Κωνσταντινούπολη με την Αγιά Σοφιά.

Κατά τις δηλώσεις ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έθεσε θέμα τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά ότι είναι ένα τεχνικό θέμα το οποίο θα μπορούσε να λυθεί και μεταξύ των υπουργείων. Είναι αδιανόητο, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, εν έτει 2017 να μιλάμε για casus belli.

Κυπριακό

“Χοντρό πινγκ πονγκ” παίχτηκε μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν σε ό,τι αφορά το κυπριακό. Ο Τούρκος πρόεδρος έριξε την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας μάλιστα ότι για το ίδιο ναυάγιο στο Νταβός πριν από μερικά χρόνια ευθυνόταν και πάλι η ίδια πλευρά.

Την αιχμή δεν άφησε αναπάντητη ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί να συζητάμε συνέχεια για χαμένες ευκαιρίες και για πολλά χρόνια να μένει ανοιχτό το θέμα αλλά ξεχνάει ο “φίλος” Ερντογάν ότι προέκυψε μετά από παράνομη εισβολή στο νησί.

Εσείς είστε νέος, εγώ θα χαρώ να προσφέρω στο διάλογο, του είπε ομοίως ειρωνικά ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάριζε την ελληνική θέση για βιώσιμη λύση στο κυπριακό χωρίς εγγυήτριες χώρες και στρατεύματα υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Έκκληση Ερντογάν στη δικαιοσύνη για τους “8” 

Προφανώς και ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της έκδοσης των 8 πραξικοπηματιών. Αυτή άλλωστε ήταν και η ερώτηση που απηύθυνε ο Τούρκος δημοσιογράφος στον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει διάκριση εξουσιών, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστές παρ’ ό,τι σε πολιτικό επίπεδο η Ελλάδα ως χώρα που γέννησε τη δημοκρατία είναι χώρα που δεν είναι ανοιχτή σε πραξικοπηματίες. Αυτό για το οποίο δεσμεύομαι, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να έχουν οι άνθρωποι αυτοί μια δίκαιη δίκη.

Έκκληση στη δικαιοσύνη να δώσει τους 8 στην Τουρκία καθώς είναι μια χώρα στην οποία έχει καταργηθεί η θανατική ποινή και δεν γίνονται πια βασανιστήρια απηύθυνε επανερχόμενος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εμπορικές σχέσεις – συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα 

Την αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών αποφάσισαν κατά το τετ α τετ τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος, οι συμφωνίες ωστόσο εξειδικεύονται αυτή την ώρα που συνεδριάζουν οι διευρυμένες αντιπροσωπείες των δυο χωρών.

Όπως είχε προαναγγελθεί η αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας αφορά σε τομείς όπως οι μεταφορές (ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης καθώς και ακτοπλοϊκή σύνδεση των δυο πόλεων), ο τουρισμός, πολιτισμός. Ο κ. Ερντογάν μάλιστα δήλωσε ότι πέρυσι οι εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών σημείωσαν πτώση, γεγονός που θα πρέπει εφέτος οι δυο χώρες, στην επόμενη συνάντηση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα, να φροντίσουν να ανατρέψουν. Οι εμπορικές συναλλαγές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, υποχώρησαν κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με πριν.

Όπως επίσης είχε προαναγγελθεί στην ατζέντα που θα έθετε η ελληνική πλευρά, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας και για την υφαλοκρηπίδα.

Ερντογάν: Δεν μας έχει δώσει η ΕΕ ότι μας υποσχέθηκε 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δώσει στην Τουρκία τα κονδύλια που προέβλεπε η αρχική συμφωνία για το προσφυγικό, κατήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τη γνωστή δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς πως η γείτονα δεν έχει εισπράξει τη στήριξη που της είχε υποσχεθεί σε επίπεδο κονδυλίων η ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ωστόσο, παρ’ ό,τι μίλησε για μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί, υπενθύμισε ότι όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης έχει πέσει στους ώμους της Ελλάδας.

Κατά της απόφασης Τραμπ για Ιερουσαλήμ 

Τέλος, την αντίθεσή του στην απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, εξέφρασε ο Ερντογάν κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για μια απόφαση που δεν συμβάλει στην προσπάθεια για ειρήνη σε μια εύθραυστη περιοχή.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

July 2018
Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
June 25, 2018 June 26, 2018 June 27, 2018 June 28, 2018 June 29, 2018 June 30, 2018 July 1, 2018
July 2, 2018 July 3, 2018 July 4, 2018 July 5, 2018 July 6, 2018 July 7, 2018 July 8, 2018
July 9, 2018 July 10, 2018 July 11, 2018 July 12, 2018 July 13, 2018 July 14, 2018 July 15, 2018
July 16, 2018 July 17, 2018 July 18, 2018 July 19, 2018 July 20, 2018 July 21, 2018 July 22, 2018
July 23, 2018 July 24, 2018 July 25, 2018 July 26, 2018 July 27, 2018 July 28, 2018 July 29, 2018
July 30, 2018 July 31, 2018 August 1, 2018 August 2, 2018 August 3, 2018 August 4, 2018 August 5, 2018
Hephiklis Publications Ltd
Hephiklis Report en
Hephiklis Report es
Hephiklis Act
Ekfrasis Translations and Consulting SRL
Bucharest
Land Doors
London
Black Cross Designs.
Key Advice Consulting